skąd alergia

W dzisiejszych czasach wiele mówi się o alergiach i alergikach, prawie każdy jest na coś uczulony, czegoś nie może jeść, unika konkretnych kwitnących drzew, uwrażliwia na brak kurzu w mieszkaniu, trzyma się z dala od psów lub kotów. Warto przyjrzeć się substancjom, które najczęściej są powodem alergii. Jednym z najbardziej znanych antygenów wywołujących alergię u osób podatnych na uczulenia są pyłki roślinne. To w wyniku uczulenia na nie u alergików występuje katar sienny. Rośliny, których pyłki uczulają to najczęściej: topola, brzoza, buk wiąz, dąb, bylica, komosa, babka lancetowata, szczaw, pokrzywa, lipa drobnolistna, trawy, bez czarny, grab, jesion czy też wierzba. Wielu alergików uważać musi na leki, warto wymienić tutaj takie specyfiki jak: salicylany, penicylina i antybiotyki oraz sulfonamidy. Do antygenów uczulających zaliczyć należy produkty spożywcze, na przykład czekoladę, mleko, ryby, zboża, rośliny strączkowe, kukurydzę, soję i orzechy. Nie należy zapominać o antygenach wywołujących alergię, jakimi są wydzieliny zwierząt (roztocza, sierść). Ponadto wielu alergików wystrzegać się musi zarodników pleśni oraz jadu owadów takich jak pszczoły.

RelatedPost